De Pupillen in Amersfoort:

Zaterdag 16 april en zaterdag 23 april stonden voor de jeugd van AV Nijkerk in het teken van de competitie. Op 16 april was het de beurt aan de pupillen. De weersvoorspellingen waren wisselvallig voor de wedstrijd bij Altis in Amersfoort.

Vanaf 10:00 verzamelde de atleten zich bij de tent van AV Nijkerk. Wederom stonden er 24 atleten uit Nijkerk en omstreken op de baan. Zoals altijd stond Han weer klaar om de allerkleinste op te vangen. Voor een groot aantal atleten was het de eerste ervaring met een wedstrijd. Liefdevol ontfermde Han zich over deze atleten, en ging vol overgave met ze de baan op om alles te laten zien wat ze moesten weten.

Met de wedstrijd in Veenendaal in het achterhoofd, waar maar 2 clubrecords werden gebroken, en heel erg veel persoonlijke records behaald, moest het wel goed zitten met het enthousiasme van de atleten.

Om 10:30 viel het eerste startschot voor het onderdeel estafette. Na een aantal jaren geen estafetteploegen te hebben gehad bij de pupillen, stonden er nu maar liefst 3 aan de start. Een jongensploeg bij de C-pupillen, een gemengde ploeg bij de B-pupillen en ook nog eens een gemengde ploeg bij de meisjes A1-pupillen. Een genot om dit zo te zien.

Na de estafettes mochten alle pupillen in een individuele meerkamp aan de slag. Zo’n meerkamp bij de pupillen bestaat altijd uit 3 onderdelen. Uit elke categorie 1 onderdeel. Zo zit er altijd een sprintonderdeel in, een werponderdeel en een springonderdeel. Voor de meeste was het dit keer een sprint (over 40 of 60 meter), vortex (voorloper op het speerwerpen) en verspringen. Sommige categorieën hadden kogel in plaats van vortex.

Op de meerkamp werden er 2 podiumplaatsen behaald. Inge Lozeman werd 2de bij de meisjes Pupillen D, en Benthe de Jong behaalde een bronzen plaats bij de meisjes Pupillen B.

Naast de meerkamp konden de atleten ook nog deelnemen aan een middellange afstand. Voor de allerkleinste 600 meter, en voor de oudere pupillen 1000 meter.

Ook daar stonden bijna alle leden van AV Nijkerk aan de start. Bij de jongens Pupillen C traden onder andere Rik Willemse, Silvan van Hussel en Lenneart van Drie aan. Zij behaalde daar een 9de, 10de en 11de plaats. Bij de jongens Pupillen D liep Ruben de Groot zelfs naar een mooie 4de plaats. En ging Inge Lozeman wederom met zilver naar huis op deze afstand. Op de 1000 meter zorgde Benthe de Jong bij de meisjes Pupillen B voor een mooi succes voor AV Nijkerk met een 6de plaats.

De oogst van pr’s deze dag was enorm. Maar liefst 75 pr’s werden er gebroken, en daaronder waren 3 nieuwe clubrecords. Nordin Steen is nu in het bezit van het clubrecord bij het onderdeel fluitspeer bij de jongens Pupillen A1. Dit deed Rik Willemse hem na bij de jongens Pupillen C. En Lars van Willigenburg sprintte naar een nieuw clubrecord op de 60 meter bij de jongens Pupillen A2.

Alle uitslagen en prestaties zijn terug te vinden op: www.atletiek.nu.

De Junioren in Hilversum:

De Junioren mochten op zaterdag 23 april in Hilversum starten met de competitie. Daar wordt in ploegverband gestart. Elke vereniging mag één of meerdere ploegen afvaardigen binnen de verschillende categorieën. De prestaties van de individuele atleten worden dan bij elkaar opgeteld, en daar komt een klassement uit. Na drie wedstrijden wordt er gekeken wie in heel Nederland de meeste punten heeft behaald. Waarbij in september dan de 12 beste ploegen uit heel Nederland strijden om het Nederlands Kampioenschap. Voor AV Nijkerk een droom om daar ooit eens te staan, maar nu nog lang geen realiteit. Belangrijk is nu om de junioren te stimuleren om aan wedstrijden mee te doen. En dat lukt aardig. AV Nijkerk stond dit jaar met een onervaren Jongens D-junioren ploeg en een meisjes C-junioren ploeg die voor het grootste gedeelte voor het derde jaar meedoet aan deze wedstrijd.

Wederom was er wisselvallig weer voorspelt. Met regenbuien, mogelijk hagel en wind. Dus niet de meest ideale omstandigheden om een atletiekwedstrijd te doen.

Tijdens deze competitie moet een ploeg aan 8 onderdelen deelnemen. Echter niet elke atleet mag alle onderdelen doen. De beperking is er dat elke atleet maar op drie onderdelen mag worden ingezet. Op deze manier moet je als begeleiding er voor zorgen dat je de juiste atleten op de juiste onderdelen laat uitkomen. En over het algemeen lukt dat aardig.

Om 11:00 werd ook hier gestart met de estafette. De meisjes C-junioren stonden klaar op het moment dat het heel erg begon met hagelen. De wedstrijdleiding liet de wedstrijd doorgaan. De eerste serie van de meisjes was per slot van rekening ook al gelopen. De witte strepen op de mooie oranje baan waren haast niet meer te zien. Laat staan de markering voor de wissels. Maar onze dames wisten er een prachtige tijd uit te slepen. En met een mooie 6de plaats de competitie te starten.

Bij de jongens D was het al niet veel beter. De baan was nog helemaal wit, maar gelukkig was de bui gestopt. Zij wisten als onervaren ploeg de 10de plaats te behalen op dit onderdeel. Ook een goed begin voor deze competitie.

De Jongens hebben natuurlijk nog niet veel ervaring met wedstrijden, maar wisten zich in het ploegenklassement naar een mooie 9de plaats te strijden. Er stonden daar maar liefst 17 ploegen aan de start. Mooie individuele resultaten werden er ook behaald. Jay Jagan wist net niet het clubrecord op de 80 meter te verbreken. Dat staat op 12,10 sec. En Jay klokte 12,14 sec, waarmee hij bij de sprint een mooie 10de plaats behaalde. Loek Wennekes pakte wel het clubrecord op de 80 meter horden, met een tijd van 16,78 sec. En werd daarmee knap 10de in een veld van 40 lopers.

Maar onderling werden er ook mooi strijd geleverd. Zo werd de strijd bij het verspringen met 4 cm gewonnen door Maron van Rij van Timme van Beek. En wist Lucas de Swart de 1000 m in zijn voordeel te beslissen tegen Twan Wildenbeest.

De meisjes doen zoals eerder gezegd al voor het derde jaar mee aan deze wedstrijdenreeks, en dat is in de uitslagen dan ook wel te merken, met een mooie 5de plaats in het ploegenklassement. De sterke onderdelen van deze groep liggen voornamelijk bij de loopnummers, kogel en het hoogspringen.

Daar worden de meeste punten behaald. Ook hier sneuvelden er twee clubrecords. Op de 80 meter horden verbrak Mirjam Niewold deze met een 8ste plaats (tijd 15,34 sec). En Sanne Kalee snelde met Cerique Rijerkerk in haar kielzog naar een nieuw record op de 800 meter (2.57.62 sec).

Naast de goede prestaties zijn er altijd wel wat pijntjes en blessures die voorbij komen. Zo was Kars Rozema door zijn voet gegaan vlak voor de 1000 meter (waardoor hij het niet aandurfde om deze te lopen). Maar gelukkig kon hij nog wel de sprint lopen.

Zo ook Julia de Swart en Yulin van Garderen blesserde zich voor de start. Zij kwamen in aanraking  met de horden tijdens het inlopen. De blessure van Yulin was dusdanig dat zij ook het verspringen (na 1 poging) voorbij moest laten gaan. Maar dit hoort er ook bij.

Al met al was het toch een meer dan geslaagde dag.

Wil je weten hoe deze twee ploegen het verder hebben gedaan, Kijk dan op www.atletiek.nu. Ga naar uitslagen, en daar zoek je de wedstrijd van Hilversum op.  Daar vind je alle resultaten van die dag. Ik ben in ieder geval trots op de geleverde prestaties. Met 3 nieuwe clubrecords, en een berg pr’s belooft het volgende keer nog mooier te worden.

Remco Rijerkerk (Begeleider)

Foto’s van deze wedstrijd staan op; foto’s Hilversum 23 april 2016