Terugblik Jeugd Seizoen 2018

Het afgelopen jaar is voor de jeugdafdeling bijzonder geweest. Wederom hebben we binnen de jeugd te maken gehad met een grote groei aan nieuwe leden. Met name de pupillen zijn enorm gegroeid. Ruim 20 nieuwe leden mochten we bij de jeugd begroten. De atletieksport wint in Nederland, door de goede internationale prestaties van onze toppers (zoals Daphne Schippers, Anouk Vetter, Jamile Samuel en Churandy Martina) veel populariteit. Ook AV Nijkerk profiteert hier dus van.

Aan deze positieve ontwikkeling zitten natuurlijk ook altijd wel wat negatieve aspecten. Eén daarvan is de beperkte capaciteit aan trainers, assistent-trainers en vrijwilligers. Wil een afdeling als deze doorgroeien moet deze capaciteit daar ook in meegroeien. Vanuit het bestuur en de trekkers van de jeugdafdeling zijn we druk bezig om dit probleem op te lossen. Zo wordt er begin 2019 een cursus (vanuit de Atletiekunie) gegeven om alle huidige trainers te certificeren tot assistent-baantrainer. Hiermee willen we de kwaliteit van de trainingen naar een hoger plan trekken. Ook lopen er dit jaar maar liefst 3 stagiaires “Sport en Bewegen” bij de jeugd en aangepast sporten rond.

Naast deze positieve ontwikkelingen blijft de vraag naar trainers, assistent-trainers en vrijwilligers groot. De basis is op dit moment te klein om goed aan de vraag te voldoen en tegenslagen (zoals vertrek van trainers, ziekte e.d.) tegen te gaan. Bent u een enthousiaste ouder/verzorger, vindt u het leuk om met kinderen sport te bedrijven, meld u zich dan aan bij één van de jeugdtrainers van AV Nijkerk. Meer weten. Lees dan verder in deze nieuwsbrief het artikel “Oproep: Help je vereniging!!”

Naast trainingen heeft de jeugd van AV Nijkerk dit seizoen veelvuldig deelgenomen aan wedstrijden door heel het land. Het seizoen is voor zowel de pupillen als de junioren gestart op de baan in Soest. AV Pijnenburg had daar voor de 2de maal AV Nijkerk uitgenodigd om deel te nemen aan de trainingspakkenwedstrijd. Met maar liefst 42 jeugdleden stonden we daar aan de start.

De pupillen:

Voor de pupillen stond daarnaast de pupillencompetitie en het clubkampioenschappen centraal.

Bij de pupillencompetitie wisten maar 2 leden in september de finale in Utrecht te bereiken. A1-pupil Dyonne van Aller bereikte in en heel sterk veld van maar liefst 40 deelnemers een mooie 6de plaats.

Bij de D-pupillen mocht Tobias van Boven starten en behaalde een 23ste plaats in zijn categorie.

In juni werd op de baan van AV Pijnenburg in Soest de Nationale A-games georganiseerd. Een druk bezette wedstrijd voor A-pupillen uit heel Nederland. Rik Willense (A1 pupil) wist hier op de onderdelen Vortexwerpen en kogelstoten een top 10 plaats te bereiken.

Op onze eigen accommodatie werden in 3 wedstrijden het clubkampioenschap afgewerkt met op vrijdag 14 september de finale.

De clubkampioenen voor 2018 zijn:

 

D-pupil: Elin Batist Tobias van Boven
C-pupil: Evert van Dasselaar
B-pupil: Inge Lozeman Ruben de Groot
A1-pupil: Dyonne van Aller Rik Willemse
A2-pupil: Idun Wiggers Jos Lozeman

De junioren:

Voor de junioren is dit jaar een bijzonder goed jaar geweest. Naast deelname aan diverse regionale wedstrijden, de C/D-competitie met maar liefst 4 ploegen, werden er tijdens het Gelders/Overijssels kampioenschap in Ede maar liefst 2 medailles behaald. Emma Comellas-ter Haar (D-junior) wist bij het kogelstoten met een dik persoonlijk record (10,44m) de 2de plaats te bereiken. Stefan Hendriksen (D-junior) deed dit kunstje ook bij het kogelstoten na en behaalde daar ook zilver. Op de onderdelen hoog en 80m horden werd hij 4de. Bij de C-junioren greep Amber Schmidt net naast de medailles. Zij werd 4de bij het speerwerpen.

Maar liefst 5 atleten van AV Nijkerk bemachtigden dit jaar een startbewijs op één van de diverse Nederlandse Kampioenschappen. In Januari stond Iris van Leuveren in het Omnisport in Apeldoorn aan de start, bij de Nationale  CD indoor op drie onderdelen. Waarbij ze bij het kogelstoten, als 1ste jaar D-junior, heel knap 4de werd. In juni wist B-junior Cerique Rijerkerk zich te plaatsen op de 100m en de 400m. Amber Schmidt behaalde in augustus voor de Nationale C-spelen in Amsterdam een startbewijs op het onderdeel Speerwerpen. Als laatsten stonden Lars van Willigenburg (80m en 80m horden) en Stefan Hendriksen (hoog en 80m horden) in september in het Olympisch Stadion aan de start bij de Nationale D-spelen. Stean wist hier mooi 8ste te worden in een sterk bezette wedstrijd op het onderdeel hoog.

Tijdens de C/D-competitie wist de jongens D-juniorenploeg (Stefan Hendriksen, Lars van Willigenburg, Sven van Duinkerken, Nordin Steen, Luc de Wit, en Manuel Theebe) landelijk een 68ste plaats te behalen. Aan deze competitie deden maar liefst 220 ploegen mee. Een prestatie van formaat. Ook voor de junioren stond er op onze accommodatie het clubkampioenschappen op het programma.

De clubkampioenen voor 2018 zijn:

D-junior: Iris van Leuveren Stefan Hendriksen
C-junior: Lara Heinen Ruben Dam
A/B-junior: Sterre Blok Pelle v.d. Bor

Aangepast sporten:

Deze groep leden, bestaande uit verstandelijk beperkten en lichamelijk beperkten, zijn voor een grote groep onbekenden binnen de vereniging. Een groep mensen die veel aandacht nodig hebben tijdens de trainingen. Afgelopen jaar hebben we daar een wisseling van de wacht gehad. Melanie Bakker heeft de vereniging deze zomer verlaten. Zij is met haar familie verhuist naar Oostenrijk. Jacky Zwerver heeft het stokje overgenomen van Melanie en zij leidt nu de groep verstandelijk beperkten.  Op maandagavond zorgt zij ervoor dat deze leden op een plezierige manier kunnen sporten.

Han heeft zich de laatste jaren ontfermt over de Wheelers. Hij gaat met deze leden regelmatig naar wedstrijden toe om daar de opgedane trainingen om te zetten naar mooie regionale en nationale prestaties.

Als jeugdcoördinator van deze vereniging kijk ik dan ook trots terug op alles wat deze vereniging weer heeft geboden. De mensen die wekelijks op de baan staan om de trainingen voor al onze jeugdleden te verzorgen, of tijdens wedstrijden steun te bieden waar nodig. Denk daarbij aan de hulp als jury-lid of als begeleider van een team. Daarvoor wil ik namens de verenging iedereen van harte bedanken. Dat we dit ook weer in het komende seizoen met elkaar kunnen bereiken.

Mijn oproep voor hulp blijft natuurlijk wel van kracht en iedereen is daarbij van harte welkom om zijn of haar steentje daarin bij te dragen. Ik ben hier altijd voor te benaderen.