Nationaal record op de 1500m in de leeftijdsklasse M75+ voor Wim Oudejans!

Verslag van Wim Oudejans:

Dit jaar, waarin ik 75 jaar ben geworden, had ik mijn zinnen gezet op het op mijn naam krijgen van het nationaal, of Nederlands record op de 1500m. De uitgelezen mogelijkheid daartoe was op het Nederlands Kampioenschap voor Masters, dat altijd in juni gehouden wordt. Jammer genoeg gooide corona roet in het eten, want het toernooi in juni werd afgeblazen.
Corona bracht ook iets goeds, want wij organiseerden vanuit AVN de zogenaamde coronalopen: in mei de 5 km en in juni de 10 km. Ik liep op die 10 km een voor mijn doen heel goede tijd van 45’ 38”. Dat was voor mij aanleiding om eens te kijken waar het Nederlands record 10 km op stond. Op de baan is dat 46’ 42”. Toen eind juli besloten werd om het NK voor Masters 2020 alsnog te houden op 3 en 4 oktober, had ik er plotseling een doelstelling bij: naast de 1500m ook proberen het record op de 10.000m te behalen.

De in het voorjaar eveneens afgeblazen Keistad Baancompetitie in Amersfoort, werd in afgeslankte vorm ook weer georganiseerd, d.w.z. een 3000m 1500m en 800m. Ik besloot om mij in te schrijven, al was het maar om op de 1500m twee kansen te hebben het Nederlands record op die afstand aan te vallen. De 3000m op 15 september verliep met een tijd van 12’ 39” goed voor mij. Uit deze tijd kon ik afleiden dat een tijd van 6’ 02” a 6’ 06” op de 1500m mogelijk moest zijn. Het record stond op 6’ 04”, dus cadeau zou ik het zeker niet krijgen. Vorig voorjaar liep ik in die baancompetitie 6’ 05” op de 1500m en rond je 75e tellen de jaren behoorlijk als het gaat om je afname van de snelheid. Je moet dan denken aan 1,5% per jaar. Voor mij zou ik na 1,5 jaar dan zo’n 8 seconden moeten optellen bij de tijd van vorig jaar.

Met wat specifieke training de afgelopen weken, doch vooral “heel blijven”, ben ik dinsdag 29 september vol goede moed naar Amersfoort gegaan. Ik had op voorhand tegen de organisatie gezegd een recordpoging te wagen. De speaker had zich goed voorbereid en kende, uitgaande van een eindtijd van 6’ 00”, de doorkomsttijden op 300, 700 en 1100m, die ik ook in mijn hoofd geprent had. Zijn vooraankondiging van mijn recordpoging had tot gevolg dat de aanwezige deelnemers (toeschouwers waren niet toegestaan) mij heel goed aanmoedigden. Na 300m lag ik 2 seconden voor op het schema van 6’ 00”, na 700m 1 seconde en op 1100m lag ik precies op dat schema. Ik wist dus nog 4 seconden speling te hebben, maar het kan hard gaan. Dus zette ik onder het motto alles of niks, met nog 300m te gaan een versnelling in en liepen mijn benen met nog maar 100m te gaan vol door de verzuring. Dan is het gewoon bijten. Met een eindtijd van 5’ 55”, verbaasde ik mijzelf en was ik enorm blij!

Leuk was ook dat ik in mijn serie liep met de jongste deelnemer aan deze baancompetitie, een meisje van 11 jaar. Dat meisje is ons AVN-lid Milana Oortjes. De speaker merkte het grote leeftijdsverschil ook op en zei dat dat verschil van 64 jaar een heel mensenleven is. Overigens liep Milana heel goed en bleef mij met 5’ 48” voor. Onze belofte voor de toekomst!
Nog een vijftal andere AVN‘ers deden mee aan deze wedstrijd, namelijk de jeugdleden Silvan van Hussel (5’ 23”) en Myrthe van de Tweel (6’ 10”) en daarnaast Rob Schuurman (4’ 58”), Klaas Noordhof (4’ 55”) en Mark Doornhof (4’ 48”). Jammer genoeg was Johannes Hegeman geblesseerd. Volgens mij zijn er zes persoonlijke records verbeterd.

Na de euforie van dinsdag volgde woensdag de teleurstelling van het afgelasten van het NK op 3 en 4 oktober in Hengelo. Na de persconferentie van maandag 28 september volgde dinsdag een aangepast coronaprotocol van de organisatie en nam ik voor zeker aan dat het NK door zou gaan. Woensdag besloot de organisatie het NK toch te cancelen. Niet alleen twee “zekere” titels op de 1500 en 10.000m weg, maar vooral de kans op een tweede Nederlands record, nu op de 10.000m.
Na het dalen van deze teleurstelling overheerst toch de euforie van het record op de 1500m. Mij zal het record best binnen een paar jaar worden afgenomen (de huidige wereldrecordhouder op deze afstand is een nu net 73 jarige Nederlander), maar wat ze mij niet afnemen, is het feit dat ik de eerste Nederlander ben van 75+ die de 1500m onder de 6 minuten gelopen heeft!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                     Wim Oudejans direct na de wedstrijd