NK Indoor junioren in Apeldoorn & 2de Regiocross in Almere

Afgelopen weekend stond in het teken van het NK indoor in Apeldoorn en de 2de regiocross in Almere.

Op beide vlakken werd er door onze junioren goed gepresteerd.

NK Indoor junioren:

Al zo’n 13 jaar worden de NK indoor voor junioren gehouden in het Omnisport in Apeldoorn. Dit jaar stonden er maar liefst 4 atleten van AV Nijkerk aan de start bij dit kampioenschap.

Een kampioenschap dat door de grote hoeveelheid onderdelen is verdeeld over 2 dagen. Op zaterdag alle 4 de atleten al op het programma.

Zaterdag:

Iris van Leuveren beet de spits af door zich te plaatsen voor de finale verspringen bij de vrouwen U-20. Als U-18 atlete een hele prestatie want de concurrentie was minimaal 2 jaar ouder.

Voor Iris stond kampioenschap vooral in het teken van ervaring opdoen bij zo’n grote wedstrijd. Als 15de geplaatst ging ze dan ook de finale in. De eerste 2 sprongen verliepen niet helemaal naar behoren, door 2 maal een foutsprong lag de druk op de allerlaatste sprong.

Met 4,61m werd ze uiteindelijk 15de.  Dat ze daar niet helemaal tevreden was, was te verwachten. Maar gelukkig stond ze naast het verspringen voor nog 2 onderdelen op de startlijst.

Na Iris mocht Noëlle Huijser het strijdperk betreden. Zij had zich als 11de geplaatst voor dit kampioenschap op de 800m bij de vrouwen U-18. Ze verraste vriend en vijand in een prachtig gelopen serie. Uit elke serie ging alleen de winnaar over naar de finale, aangevuld met de 2 tijdssnelsten.

Noëlle wist haar serie met een mooie eindsprint te winnen en snelde naar een nieuw dik persoonlijk record (2:21,24). Hiermee wist ze zich verrast te plaatsen voor de finale op zondag.

Bij de korte loopnummers stonden Lars van Willigenburg (mannen U-18) en Iris van Leuveren (vrouwen U-20) bij de 60m en 200m op de startlijst. Voor Lars zat er een kans in om zich tijdens zijn serie te plaatsen voor de halve finale. Door maar liefst 3 valse starts in zijn serie was de focus ver te zoeken. Toch wist Lars een tijd van 7,80s te lopen, maar 0,07s boven zijn persoonlijke record. Ook miste hij de halve finale op hetzelfde tijdsverschil en werd 33ste. Iris liep naar een knappe 14de plaats in een tijd van 8,48s.

Als laatste kwam Myrthe van der Heeden (vrouwen U-18) de baan op. Op het onderdeel hink-stap-springen had zij zich 2 weken eerder in Assendelft weten te plaatsen. Door wat spanning en onervarenheid op dit nummer viel de prestatie een beetje tegen, maar toch wist ze een mooie 6de plaats te bereiken met een sprong van 9,27m. Een hele mooie leerschool voor het NK outdoor in juni in Amsterdam.

Zondag:

Het kampioenschap ging voor de atleten van AV Nijkerk op zondag gewoon door. Heel vroeg in de ochtend stond de 200m op het programma. Wederom mochten Iris en Lars het strijdtoneel betreden. Als eerste was Iris aan de beurt. Afgelopen zomer had ze voor het eerst een 200m gelopen in een tijd van 28,69s. Binnen lopen vergt iets meer aanpassing, dus als ze in staat is om een pr te lopen, doet ze het goed. Met die opdracht ging ze dan ook van start. De missie om een pr te lopen lukte dan ook, met een 13de plaats en ene tijd van 28,60 sloot Iris haar kampioenschap goed af. Lars werd op deze afstand 18de met een nieuw persoonlijk record van 25,26s indoor.

Natuurlijk stond de zondag in het teken van de 800m finale van Noëlle. Ogenschijnlijk relaxed deed ze haar warming-up om rond 16:40 de baan op te gaan voor een voor AV Nijkerk misschien wel historische dag. De laatste keer dat een AVN’er een top 6 plaats had bereikt op een Nederlands Kampioenschap bij de jeugdcategorieën dateerde al van 1993.  Op zaterdag had Myrthe dit tijdens de HSS finale al een 6de plaats behaald en nu kon Noëlle haar nog eens evenaren om de successen van dit weekend nog mooier re maken? Het doel dat Noëlle had meegekregen was om een mooie race te lopen. Kijken wat er gebeurt in de race en niet te letten op tijden. Dat deed ze ook en ze controleerde op haar manier de race. Na twee en halve kwam er uit de groep de versnelling en konden 4 atletes, waaronder Noëlle, een gaatje slaan. In de laatste ronde moest Noëlle de 3 andere atletes laten gaan. Het tempo lag ineens heel erg hoog. Op de streep werd ze net nog bijgehaald en finishte op een mooie 5de plaats.

Hiermee werd een succesvol indoor weekend voor AV Nijkerk afgesloten.

2de Regiocross Almere:

Tijdens de 2de regiocross in Almere stonden er maar liefst 7 AV Nijkerk junioren aan de start. Bij de 1ste cross in Zeewolde hadden de jongens C-junioren al laten zien goed van voren te kunnen lopen. Daar werd Silvan van Hussel 3de, Tobias van Daselaar 9de en Luc Benschop 24ste. Vandaag stond dan ook in het teken van plaatsing voor de finale op zaterdag 12 maart op het mooie parcours in Amersfoort. Wat in de voorgaande cross niet helemaal goed ging voor Tobias (een val direct bij de start en daardoor op grote achterstand beginnen aan de wedstijd) moest nu beter gaan. Alle drie de jongens waren goed weg en zaten direct goed voorin bij het ingaan van het smalle gedeelte van het parcours. Met deze goede start konden ze direct mee blijven doen met de kop van de wedstrijd.

Dat deze 3 heren aan elkaar gewaagd zijn, bleek wel uit de uitslag. Tobias werd knap 4de , Silvan 5de en Luc behaalde een 7de plaats, waarmee ze ook het dagploegenklassement wisten te winnen en zich dan ook rechtstreeks plaatste als ploeg voor de finale.

Een prachtige prestatie.

Naast deze C-junioren, liepen Daan Dirksen (Jongens D1) naar een 9de plaats en plaatste zich daar individueel voor de finale. Anouk van Nifterik (meisjes D2) werd 18de. En bij de meisjes D1 liep Tessa van Panhuis (13de) in het shirt van AV Nijkerk. Ook zij wist zich individueel te plaatsen voor de finale in Amersfoort.

Mooie resultaten op verschillende vlakken door de junioren van AVN. Daar kunnen we met elkaar weer heel trots op zijn.